DESERT FLOWER – DESPRE ADEVĂRUL ÎNGROPAT ÎN NISIPUL DEŞERTULUI

desert-flowerDacă ai sta o clipă în loc şi te-ai gândi la tot ce te înconjoară, la toate continentele, la toate popoarele, la toţi oamenii, la toate buzele ce se mişcă prea repede ca să înţelegi vreun cuvânt, la toţi ochii care privesc în gol, la toate mâinile ce caută prin gunoaie după mâncare, la toate tălpile pline de sânge, la toate tradiţiile ştiute şi neştiute, la tot curajul care luptă să schimbe ceva, ai mai crede că Universul e atât de blând şi de naiv?

Desert Flower (2009, r. Sherry Horman) e filmul care mi-a ţipat în urechi, e filmul care m-a făcut să tremur şi care m-a trezit la realitate.

Iniţial, n-am ştiut nimic din tot ceea ce aveam să aflu pe parcursul celor 124 de minute. Nu am crezut că un scenariu bine gândit amestecat cu o poveste reală poate să mă lase fără suflu.

Filmul este bazat pe fapte reale şi inspirat din cartea cu acelaşi nume a modelului internaţional Waris Dirie, femeia care a renunţat la cariera sa şi a devenit Ambasador al Naţiunilor Unite, femeia care a luptat împotriva tradiţiilor barbare din Africa, fiind marcată de mutilarea genitală pe care a suferit-o când avea trei ani. Desert Flower arată că nu avem habar de multe tragedii care au loc în fiecare secundă, demonstrează că adevărul e unul crud, motiv pentru care rămâne atât de bine păzit, îngropat în nisipul deşertului.

Cadrul de deschidere al filmului e unul remarcabil. Fetiţa somaleză ridică mielul nou-născut, stând involuntar în poziţie ginecologică, prefigurare a dramei ce se va contura ulterior. Waris (floarea deşertului) luptă pentru supravieţuire, rabdă de foame, dar găseşte puterea să fugă de acasă la vârsta de 13 ani, dorind să scape din faţa unei căsătorii forţate.

 

Continuarea pe societatesicultura.ro

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s