Scârba sfântului cu sfoară roşie – despre Lume şi ne’Lume

Titlu: Scârba sfântului cu sfoară roşie
Autor: Flavius Ardelean
Editură: Herg Benet
Pagini: 272
Steluţe (1-5): 5
Adoptă: editurăelefant| libris

 

jhScârba sfântului cu sfoară roşie e despre Oameni, ne’Oameni, scheleţi, minuni, tragedii, iubire, moarte, Lume, ne’Lume, despre o mulţime de lucruri. Şi totuşi pare să fie despre nimic. E ceva straniu, un păianjen ce se vrea zână, un melc ce-ţi lasă urme pe artere, un schelet care-ţi fură pielea şi carnea şi tot interiorul tău.

Şi zeii mor, să ştii, căci tatăl meu a fost luat de zidul cetăţii; bucăţi din el stau prinse în piatră pusă la loc în zid. Tatăl meu e zeul zidurilor Gaisterştatului. Iar monştrii? Sunt tot aici, printre noi, scumpă Katherina.

Istoria sfântului  Taush e prezentată de Bartholomeus-Pumn-de-Oase. Taush reuşeşte să-i impresioneze pe toţi încă din copilărie prin intermediul minunilor de care e capabil: vindecă animale și scoate din buric un fir roșu pe care-l leagă de mâinile muribunzilor, pentru a le înlesni drumul spre lumea cealaltă.

Ajunge ucenicul lui Moș Tace, cunoaşte iubirea şi prietenia, dar un bâlci macabru apare din ne’Lume, vrând să distrugă tot ce-i stă în cale. Alături de Danko Ferrus și Bartholomeus încearcă să elimine acest rău. Cei trei au de înfruntat nenumărate lucruri, dar vă las pe voi să descoperiţi cum se termină. Sau poate nu se termină? Păi nu prea, pentru că tot ce scrie Flavius e fără final, toate poveştile lui te bântuie, se transformă în coşmaruri, te fac să-ţi doreşti să stai în întuneric, să urăşti lumina, să uiţi de tine, de ce e Bine şi ce e Rău, să te pierzi.

 Răul e mereu mai aproape de om decât crede el, căci răul e între o şi m şi acolo zace întotdeauna şi face pui, hrănindu-l cu puroiul curului şi cu băşina gândului şi cu arsura plămânului şi cu vorbe de duh.

Scârba sfântului cu sfoară roşie reprezintă o lume ascunsă, o realitate ce a fost negată de secole, reprezintă golul din interiorul fiecăruia.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s