Teoria tăcerii

tacere3

Titlu: Teoria tăcerii
Autor: Iulian Tănase
Editură: Herg Benet
Pagini: 296
Steluţe (1-5): 5
Adoptă: editurălibriselefant

Multe îmbrăţişări editurii pentru carte:)

 

Simţi nevoia să taci de fiecare dată când te saturi de mulţimea cuvintelor din jurul tău. Dar ştii ce e tăcerea? Nu, nu o confunda cu liniştea. E cu totul altceva. Dacă nu cunoşti adevăratul sens al tăcerii, atunci pune mâna pe cartea asta şi deschide-o la orice pagină vrei. Eu am deschis-o la pagina 94.

 

La început ţii în gură, în spatele dinţilor, embrionul acelui ceva de tăcut. El are nevoie de tăcere pentru a creşte, şi tăcerea este uterul în care embrionul creşte, şi creşte, şi aşa mai departe. Tăcerea este copilul care îşi este sieşi mamă, sau invers: mama care îşi este sieşi copil.

Iată o femeie superbă alăptând la piept o tăcere.

Iată un copil jucându-se cu tăcerea maternă care îi iese din gură.

 

Există 173 de feluri de a tăcea. Şi fără să conştientizezi, ai tăcut în toate felurile astea.

Iulian Tănase ilustrează tăcerea folosind filosofia, logica, fizica, matematica, anatomia, arta, muzica, istoria. Cartea mi-a închis gura atât pe parcursul lecturii, cât şi după ce am terminat-o. M-a făcut să meditez la propria mea tăcere. Şi m-a făcut să înţeleg că e ceva perfect normal ca doi oameni să stea unul lângă celălalt şi să tacă, deoarece cuvintele nu pot să exprime chiar atât de multe, precum exprimă lipsa lor.

Toată această teorie n-ar fi fost completă fără imaginile ce se regăsesc printre pagini. Tăcerea se transformă în hipnoză, uiţi fiecare literă, fiecare cuvânt, fiecare pronunţie. Şi e minunat. E minunat să simţi cum te scufunzi în tăcere. Fără să te opui.

 

Imaginează-ţi cuvintele ca pe un flux sangvin, imaginează-ţi că inima este limba care articulează sîngele, imaginează-ţi tăcerea ca pe o asfixiere. Nu umbla cu lama pe lîngă venele care gem de cuvinte! A-ţi tăia venele e totuna cu a-ţi mutila tăcerea.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s