ARISTOTEL ŞI DANTE DESCOPERĂ SECRETELE UNIVERSULUI

aristotel-si-dante

 

 

Când eram copil, mă trezeam adesea dimineaţa gândindu-mă că lumea lua sfârşit.

E minunat să fii adolescent şi să crezi că poţi să zbori, dar ce se întâmplă când tu te simţi singur, neînţeles, fără prieteni, fără o familie adevărată? Ce se întâmplă când ai impresia că tot aerul pe care îl respiri e toxic? Mai eşti capabil să te ridici? Mai eşti capabil să ai încredere în oameni? Vei putea să-ţi învingi coşmarurile şi să începi din nou să visezi?

Am avut şansa să-l citesc pe Sáenz şi am pătruns într-un alt univers. Am înţeles că oamenii au nevoie să comunice, au nevoie să se ajute şi să se accepte. Dacă ar fi să asociez cartea cu un tablou, cred că aş alege  O galaxie şi două planete de Corina Chirilă. Ambele reuşesc să-mi transmită aproximativ acelaşi lucru, că un întreg univers e format din mai multe planete, dar doar două dintre acestea ştiu să-i privească adevărata frumuseţe, dorindu-şi să-i descopere misterele.

Benjamin Alire Sáenz este romancier, poet și autor de cărți pentru copii, laureat PEN/Faulkner. S-a născut în 1954, în Old Picacho, New Mexico, aproape de granița cu Mexic și SUA. Timp de patru ani, a studiat filosofia și teologia în Europa. A devenit scriitor și profesor, întorcându-se în regiunea de lângă graniță locul de care simte că aparține cu adevărat. Este profesor asociat în cadrul programului de creative writing de la University of Texas din El Paso. Se consideră un fronterizo, adică un om de la graniță. De asemenea, este artist vizual și un activist implicat în probleme politice și culturale. În 2013, romanul săuAristotel și Dante descoperă secretele Universului a fost nominalizat la Michael L. Printz Award și a câștigat Premiile Lambda Literary, Pura Belpré și Stonewall.

Aristotel şi Dante descoperă secretele Universului este o carte despre familie, prietenie, iubire, conflicte interioare şi acceptare de sine. Acţiunea se învârte în jurul personajelor Ari (Aristotel) şi Dante, doi tineri extrem de diferiţi. Aristotel e omul mai mereu supărat pe societate, care nu se simte înţeles. Tatăl său e încă marcat din cauza războiului la care a luat parte şi nu-şi doreşte  să discute despre ce s-a întâmplat pe front, iar toate acestea duc la o comunicare aproape inexistentă în familie.

Aşa că eu eram fiul unui bărbat în interiorul căruia trăia Vietnamul. Da, aveam tot felul de motive tragice să mă autocompătimesc. Şi faptul că aveam 15 ani nu mă ajuta cu nimic. Uneori mă gândeam că a avea 15 ani era tragedia cea mai mare.

Lucrul care nu-i dă pace lui Ari e acela că nimeni din familie nu vrea să-i vorbească despre fratele său mai mare. Acesta ajunsese la închisoare dintr-un motiv necunoscut lui Ari.

Aristotel are o bombă în interiorul său, gata să explodeze în orice clipă. E introvertit, nu are prieteni, e singur, nu ştie dacă oamenii îl plac sau dacă îl vor alături de ei. E într-un război neîncetat cu sinele său.

 

 

Continuarea pe societatesicultura.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s